Terere – czyli Yerba Mate na zimno
Terere – czyli Yerba Mate na zimno
autorem artykułu jest Bolesław Prus
Dla pewnoÅ›ci jednak wyjaÅ›nimy krótko – Yerba Mate to roÅ›lina wystÄ™pujÄ…ca w Ameryce PoÅ‚udniowej, z której przygotowuje siÄ™ napar herbaciany o bardzo specyficznym smaku. DziaÅ‚a on bardzo pobudzajÄ…co, wspomaga trawienie i pracÄ™ serca. YerbÄ™ zalewamy gorÄ…cÄ… wodÄ… (ale nie wrzÄ…tkiem!).
Terere różni siÄ™ od Yerba Mate wÅ‚aÅ›nie sposobem parzenia – w tym przypadku zamiast gorÄ…cej, stosujemy wodÄ™ zimnÄ…, czÄ™sto z dodatkiem lodu. LiÅ›cie krzewu uwolniÄ… wtedy swój ekstrakt i otrzymujemy coÅ› analogicznego do naszej „herbaty mrożonej”, ale o bardzo odmiennym smaku i bogatszych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach.
Napój Terere jest, ze względu na klimat, tradycyjnym napojem Ameryki Południowej. Suchy i gorący klimat łatwiej znieść popijając zimny orzeźwiający napój. Aby woda do zalewania napoju była odpowiednio zimna (letnia się nie nadaje!) stosowane są termosy. Dzięki temu możliwe jest przygotowanie Terere podczas przerwy w pracy podczas upalnego dnia.
Z racji swego odmiennego od Yerby charakteru, do zaparzenia Terere najlepiej wykorzystać tylko wybrane i odpowiednio przygotowane gatunki krzewu. Często stosuje się też dodatki smakowe z owoców czy innych ziół, dzięki czemu mamy szerszy wachlarz smaków i nie grozi nam herbaciana nuda ;)
Nie mieszkamy co prawda w Brazylii czy Argentynie, ale nasze polskie lato też potrafi zaskoczyć upaÅ‚em, a wtedy Yerba Mate „na zimno” jest doskonaÅ‚ym wyborem, alternatywnym dla wszelkich „energy drinków”, które w odróżnieniu od niej nie zawierajÄ… tak bogatego zestawu witamin i minerałów. Zrób sobie przerwÄ™ z Terere!
--
Mateista
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Zobacz takze:
Fryzjerskie kreacje
Skontrumowe opowieści...
Potrzeba zdrowych relacji międzyludzkich.
Dżwignice i ich wykorzystanie
Jak zorganizować niezapomnianą imprezę biznesową?